Castelul Bohuș / locul capitulării armatei lui Kossuth

Muzeul SiriaLa poalele dealului Şiriei, sub vii, se află castelul Bohuş. Acesta adăposteşte Muzeul şi casa memorială a scriitorului Ioan Slavici, născut la Şiria, dar şi a compozitorului Emil Monţia, care chiar dacă s-a născut la Şicula, cea mai mare parte a vieţii sale a trăit-o la Şiria. Clădirea este un castel construit în stil baroc târziu în 1838, care a aparţinut familiei nobiliare Bohus. În această clădire a fost semnată, în august 1849, capitularea armatei revoluţionare maghiare în faţa armatelor imperiale austriece şi ruseşti. În apropiere se află monumentul Antoniei Bohuş, care a devenit cunoscută datorită susţinerii revoluţionarilor închişi după anul 1849, printre care se afla şi bănăţeanul Eftimie Murgu.

În Muzeul de la Şiria, turiştii pot vedea fotocopia extrasului de naştere al scriitorului Ioan Slavici, fotocopii după actele de şcoală, diplomele obţinute la absolvirea cursurilor liceale, la Arad şi Timişoara, fotografii din perioada studiilor la Viena, manuale şcolare, reviste în care acesta a scris şi multe obiecte personale ale scriitorului.

În expoziţia dedicată lui Emil Monţia pot fi admirate pianul şi violoncelul compozitorului, culegeri de folclor şi diferite ediţii ale principalelor sale lucrări, mobilier etc.

Castelul Bohuș este constituit dintr-un singur corp de clădire, cu 30 de camere. Partea principală are o fațadă și terasă prevăzute cu coloane dorice, reprezentând tipul conacului de câmpie, ridicat in stil neoclasic. În această clădire au fost duse tratative între generalul Gorgey, comandantul suprem al armatei revoluționare maghiare, și generalul Frolov, împuternicitul țarist, în preajma capitulării necondiționate din 13 august 1849.

Castelul adăpostește în prezent Muzeul memorial Ioan Slavici, marele scriitor român fiind născut la Șiria. Tot în castelul Bohuș se găsește și o expoziție permanentă consacrată compozitorului Emil Monția (1887-1965). Născut la Șicula, cea mai mare parte a vieții sale a petrecut-o în comuna Șiria, trăind în casa din strada Spiru Haret nr. 130. Expoziția prezintă o serie de exponate care oglindesc viața și prodigioasa lui activitate muzicală, inspirată din nesecatul izvor al creației populare. Se poate vedea aici mobilierul camerei de lucru, pianul și violoncelul compozitorului, ca și diferite ediții ale principalelor sale lucrări: „Fata de la Cozia”, „Cercel”, „Moștenitorul”, „La fântâna cu găleata” etc.

Castelul este încadrat de trei monumente artistice: bustul lui Ioan Slavici (1848-1925), executat de Ioan Tolan, bustul lui Mihai Eminescu (1850-1889), de același sculptor, și statuia lui Ion Russu-Șirianu (1864-1909), opera sculptorului C. Bălăcescu.

La o mică distanță de castel se ridică monumentul Antoniei Bohuș, ce s-a făcut cunoscută datorită sprijinirii revoluționarilor închiși după 1849, printre care și Eftimie Murgu, și activității duse pentru emanciparea femeilor.