Scurt istoric

Siria CastleȘiria (în maghiară Világos, în germană Hellburg, în traducere „Cetatea luminată”) este situată în partea centrală a județului Arad, la contactul dintre Câmpia Aradului și Munții Zarandului.

Atestată documentar pentru prima dată în anul 1169, localitatea Șiria se prezintă la mijlocul secolului al XIV-lea drept reședință de cnezat. În secolul următor face parte dintr-un vast domeniu deținut între anii 1444 – 1445 de către Iancu de Hunedoara.

Parte din istoria localității, Cetatea Șiriei datează din secolul al XIII-lea (este menţionată imediat în ani care au urmat năvălirii tătarilor din 1242). Un rol deosebit de important în viața acesteia l-au avut voievozii și cnejii români. Spre exemplu, un document din anul 1440 vorbește despre un anumit voievod Ștefan din Șiria. Posesie a lui Matei Corvin la începutul celei de a doua jumătăți a secolului al XV-lea, trece în între anii 1461-1464 sub stăpânirea familiei Bathory. În perioada răscoalei lui Gheorghe Doja, cetatea este vremelnic ocupată de cetele țărănești ale acestuia. Sub stăpânire otomană spre mijlocul secolului al XVII-lea, fortăreața servește drept garnizoană a lui Mihai Viteazul între anii 1599 – 1600. Ulterior, cetatea este ocupată din nou de către otomani în anul 1607 și deținută de către aceștia până în anul 1693. Din motive strategice, trupele habsburgice au distrus cetatea în anul 1784.

De-a lungul secolelor Cetatea Siria a intrat în posesia unor domnitori ca Iancu de Hunedoara, regent al Ungariei, Matei Corvin, Andrei Bathory. La ridicarea fortăreţei de apărare de la Şiria, constructorii au folosit printre altele si cărămizi ce proveneau din perioada ocupaţiei romane a acestor teritorii şi purtau stampila Legiuni a XII-a Gemina.

Un alt eveniment important din istoria acestei localități s-a desfășurat în anul 1849, când biblioteca Castelului Bohuș, a fost folosită ca loc pentru desfășurarea tratativelor între generalul Görgey Arthur, comandantul suprem al armatei revoluționare maghiare, și generalul rus Frolov, finalizate cu capitularea celui dintâi.

Castelul Bohus, ridicat chiar la poalele dealului pe care este situată cetatea, adaposteste de mai bine de 40 de ani muzeul memorial Ioan Slavici (1848-1925) si muzeul Emil Montia (1887-1925), renumitul compozitor, Şiria fiind asezarea natala a celor doi oameni mari de cultura si arta.