Trasee turistice

ȘIRIA – RUINELE CETATII SIRIA – SCHITUL FEREDEU – MANASTIREA FEREDEU – ȘIRIA

Marcaj: cruce albastra pana la Saua Cazan, apoi banda galbena pana la drumul Paulis – Siria.

Distanta: 16 km

Diferenta de nivel: cca. 400 m

Nivel de efort: 5

Durata: 5 – 5,5 h

Accesibilitate: tot timpul anului, preferabil cu ghid.

Acest circuit incepe in Siria din spatele Muzeului Ioan Slavici unde drumul trece pe langa o pensiune agroturistica si urca usor. De aici se pot vedea deja ruinele Cetatii Siria spre care va veti indrepta incepand cu capatul plantatiei de vie aflata in stanga. Drumul spre cetate nu este usor, punand la incercare conditia fizica a turistului, dar odata ajuns in varf, eforturile vor fi rasplatite de panorama. Luand-o spre est, se lasa in urma ruinele cetatii. Se urmeaza drumul ce trece prin stanga antenei TV printr-o mica padure. Se urmeaza drumul si se ajunge sub linia crestei vestice a Muntilor Zarandului. Spre dreapta, drumul coboara spre Siria, dar ruta se urmeaza pe un alt drum forestier care merge spre sud. Se urmeaza linia crestei si apoi traseul trece prin partea stanga a varfului urmand linia unei curbe de nivel. Trece apoi de o sa si urca usor astfel ca, dupa un timp, ruta marcata cu punct albastru va aparea in stanga. Se continua drumul spre sud si se trece usor de varfuri secundare pana se ajunge in Saua Cazan unde se termina ruta marcata cu cruce albastra, deoarece intalneste ruta marcata cu banda galbena care duce spre Schitul Feredeu. Se urmeaza ruta marcata cu banda galbena cca. 15 minute si se ajunge la Schitul Feredeu. Se urmeaza acelasi traseu descris pentru reintoarcerea in Siria.

Atractii turistice:

– Muzeul Memorial “Ioan Slavici & Emil Mantia” – Siria

– Ruinele Cetatii Siria

– Schitul Feredeu cu Drumul Crucii

– Manastirea Feredeu

 

SIRIA – CASOAIA

Marcaj: punct albastru

Distanta: cca. 15 km

Diferenta de nivel: cca. 600 m

Nivel de efort: 5

Durata: 5 – 6 ore

Accesibilitate: tot timpul anului.

Exista numeroase pareri care spun ca este unul dintre cele mai frumoase trasee din Mtii Zarandului. Nu va ramane decat sa parcurgeti acest traseu si sa confirmati, sau sa infirmati, aceste pareri. Acest traseu este unul dintre cele mai variate si complexe punand la incercare aproapte toate cunostintele unui turist. Traseul incepe din centrul localitatii si este comun cu marcajul cruce albastra pana ce acesta din urma urca inspre ruinele cetatii. Traseul nostru urca mai departe pe firul vaii care ne-a ghidat pana aici si ajunge in dreptul drumului nemodernizat care pleaca din Siria inspre releul de televiziune. Urmarind acest drum plin de sinuozitati intalnim marcajul cruce albastra sub linia crestei vestice unde se inscrie inspre dreapta.

Merge in paralel cu acesta o portiune de drum pentru ca mai apoi sa-l paraseasca coborand pe o culme secundara inspre stanga. Urmareste linia acestei creste care-i reduce altitudinea dar apoi se lasa in dreapta ei coborand in cele din urma in Valea Almasului, langa o confluenta de parauri. Traversand firul vaii ne angajam pieptis in versantul opus iesind la o liziera (un fost parchet de exploatare in dreapta) unde gasim un drum forestier. Acest drum urca din ce in ce mai accentuat inspre linia crestei nordice a Vf. Carciuma, unde ajungem intr-o poiana. Pe marginea din dreapta a acestei poieni se gaseste marcajul dar putem intra in poiana si sa ne inscriem in dreapta pe drumul forestier pe care-l intalnim.

Parcurgem un sector de padure de conifere, iar la iesirea din acest palc trebuie sa fim atenti, deoarece dupa scurt timp traseul nostru se lasa in stanga coborand catre obarsia Vaii Mari. Se inscrie pe o curba de nivel si traverseaza doua vai secundare superioare, pe sub Vf. Carciuma. Poteca ne scoate in linia crestei estice a Vf. Carciuma pe care o urmam putin timp. In cele din urma, traseul se lasa in dreapta si coboara in Valea Stojart de unde pana la Casoaia, situata in aval, mai avem de mers circa 15 minute.

 

GHIOROC – VF. CAPRA – CREASTA GURGULUI – SCHITUL FEREDEU

Marcaj: banda albastra pana sub Vf. Capra, apoi banda rosie pe creasta principala, iar coborarea catre schit se face pe marcajul punct albastru.

Distanta: 14 km

Diferenta de nivel: cca. 340 m

Nivel de efort: 4

Durata: 5 – 5,5 h

Accesibilitate: tot timpul anului, preferabil cu ghid.

Ruta incepe din centrul Ghiorocului, urcand spre est pe Valea Domneasca pe langa casele de vacanta de aici. Chiar langa un izvor urca pe partea dreapta a vaii si ajunge la un drum agricol. Urmeaza acest drum parcurgand un camp deschis de unde se poate vedea Ghiorocul si intreaga Campie a Aradului. Urcand mai departe, marcajul paraseste drumul si urmeaza o carare in padure. Se urmeaza traseul si se ocoleste Vf. Capra. Aici traseul se intersecteaza cu ruta marcata cu triunghi albastru si tot aici incepe creasta principala a Muntilor Zarandului, aceasta ruta fiind marcata cu banda rosie. Din acest punct se urmeaza ruta marcata cu banda rosie. Directia generala este SSV-NNV. Se va trece pe langa Vf. Cioaca Zicatorii (432m) si se coboara intr-o sa. Pe partea dreapta se va depasi Vf. Gurgului (392m), apoi Vf. Chiciora (488 m). Se ajunge apoi la partea sudica a Vf. Fantana Rece (573 m), care va fi depasit pe partea dreapta. Pe partea vestica a acestui varf se afla Schitul Feredeu. O carare marcata cu punct albastru coboara spre schit.

Atractii turistice:

– Muzeul Tramvaielor (Sageata Verde) – Ghioroc

– Muzeul Viei si Vinului – Ghioroc

– Muzeul Apiculturii – Ghioroc

– Lacul Ghioroc

 

HALTA VALEA LUPILOR – CĂSOAIA

Marcaj: triunghi albastru

Distanta: cca. 12 km

Diferenta de nivel: cca. 470 m

Nivel de efort: 5

Durata: 4 – 5 ore

Accesibilitate: tot timpul anului, cu acces limitat in perioada culesului viilor.

Traseul incepe din drumul judetean 708B, de langa borna kilometrica care indica „2 km Siria/ 3 km Covasant”. Marcajul urmareste un drum care intra pe o poarta veche in vie si urca pe un drum agricol cu directia est. Face o curba la dreapta, apoi imediat la stanga urcand pe o creasta secundara. Aceasta ne conduce tot inspre est urcand inspre creasta principala a Mtilor. Zarand. Dupa putin timp drumul agricol se termina si intersectam un alt drum orientat pe directia nord – sud. In continuare traseul se inscrie pe o poteca urmarind tot directia est.

Panta se accentueaza, poteca vizibila pastreaza linia crestei secundare si abordeaza un valcel pe care-l urmareste pana in creasta principala atingand-o sub Vf. Chicioara (488 m), punct marcat de un loc de popas. De aici traseul este comun cu cel al crestei principale (banda rosie) pana sub Vf. Carciuma (501 m). Inainte de varful amintit traseul nostru, impreuna cu cel care vine de la Schitul Feredeu, se lasa usor in stanga depasind varful pe un drum forestier care coboara, destul de accentuat, in Valea Stojart. Panta devine mult mai abrupta chiar inainte de a atinge firul vaii punand probleme serioase daca ploua. In continuare cele doua trasee urmaresc valea pana la Casoaia, loc in care se termina.

 

MONUMENTUL TURIȘTILOR – SCHITUL FEREDEU – CĂSOAIA – VARFUL HIGHIȘ

Marcaj: banda galbena

Distanta: cca. 17 km

Diferenta de nivel: cca. 1040 m

Nivel de efort: 6

Durata: 5 – 7 ore

Accesibilitate: tot timpul anului.

Situat in sudul localitatii Siria, Monumentul Turistilor este locul in care incepe acest traseu. Pornim inspre est, urmarind drumul care urca inspre Schitul Feredeu, trecem de Manastirea Feredeu din Vale, al carei hram este Sf. Proroc Ilie Tezviteanul, unde putem observa si gospodaria asezamantului monahal amintit si traversam un larg interfluviu pentru a cobora in firul unei vai ce coboara de sub schit. Dupa circa 3 km, marcajul paraseste drumul ce urca pe ocolite la schit si intra in padure. Traverseaza o ravena, depaseste o confluenta de vai si urca accentuat, prin intermediul unor serpentine, pana la Schitul Feredeu (445 m). Langa schit este si un izvor permanent unde este bine sa ne refacem proviziile de apa. Totodata, intersectam si scurtul traseu turistic care coboara din creasta principala (la sud de Vf. Fantana Rece), ajunge la schit si urca in saua Cazan, traseu marcat cu punct albastru. Pornind inspre nord urcam catre saua Cazan unde intalnim marcajul cruce albastra care vine de la Siria. In acest loc pornim inspre dreapta si urmarim poteca ce descrie o curba de nivel (traversand obarsia Almasului, unde exista un izvor – Spiroc) urcand in creasta principala a Mtilor Zarand (la est de Vf. Fantana Rece), in locul numit „Nu ma uita” sau cunoscut de alti turisti sub numele de „Platoul Libertatii”. Ajungand in creasta principala intalnim si traseul marcat cu triunghi albastru, traseu comun cu al nostru pana la Casoaia. Ajungand in Casoaia traversam podul si ajungem la intersectia unor drumuri nemodernizate avand in stanga campingul. Ne inscriem la dreapta si urcam pe drum pana la prima confluenta de vai unde o luam la stanga. Pe aceasta mica portiune (de la intersectia drumurilor si pana ceva mai sus de aceasta confluenta) intalnim si marcajul triunghi rosu care coboara din Vf. Highis pe creasta Dealului Dubilor. Noi pastram linia Vaii Highisului, pentru ca, dupa o buna bucata de mers, sa urcam, prin stanga, pe versantul drept al vaii, pana intr-o creasta secundara. Pastrand linia acesteia ajungem la sud de Vf. Highis avand pana pe varf circa 10 minute

 

CREASTA PRINCIPALĂ – SCHITUL FEREDEU – ȘAUA CAZAN – CREASTA PRINCIPALĂ

Marcaj: punct albastru

Distanta: cca. 2 km

Diferenta de nivel: cca. 50 m

Nivel de efort: 3

Durata: 30 minute

Accesibilitate: tot timpul anului.

La sud de Vf. Fantana Rece se abate inspre stanga un mic traseu marcat cu punct albastru care atinge Schitul Feredeu. Daca la inceput traseul este mai lin urmeaza apoi o coborare accentuata inspre schit. Ajunsi aici intalnim si marcajul banda galbena care urca prin podgoria aradeana. In continuare ne orientam inspre nord si, alaturi de marcajul amintit, urcam inspre saua Cazan unde se termina traseul turistic care vine din Siria (cruce albastra). Din aceasta sa ne orientam inspre dreapta si, ocolind prin nord Vf. Fantana Rece mergand pe la obarsia Almasului, ajungem din nou in creasta principala a Mtilor. Zarand.